KUOKKA


Kuokka eli perusluistelu soveltuu vapaan hiihtotekniikoista parhaiten ylämäkiin. Tekniikka on toispuolinen ja epäsymmetrinen. Jalat tekevät kuokassa tasaisesti töitä ja hiihdon rytmi on hyvin selkeä. Kuokkatyylillä ei nousta suksen päälle liukuun käsien vapaalla heilurilla, vaan suksi tuodaan samanaikaisesti heilurin kanssa vartalon alle ja ylävartalo pysyy keskellä. Kuokassa sauvat isketään täsmälleen samanaikaisesti johtavan puolen suksen kanssa lumeen. Tällöin sukset ja sauvat ovat kaikki yhtäaikaisesti lumessa.

 Free ShippingPrice70 Women Max Nike Grey 2014 Black 92 Air PXkiuZ

Kuokassa johtava puoli määräytyy sauvan iskun mukaan – kumman suksen kanssa sauvat isketään samanaikaisesti maahan. Johtavan puolen sauva isketään lähes pystyyn ja sen voimantuotto on myös selvästi menosuuntaan vievää. Johtava käsi on työnnön ajan selvästi vartalolinjan ulkopuolella, jotta se ei pysäytä vartalon liikettä. Tukevan käden tehtävänä on tukea työntöä, ettei sivuttaiskiertoa pääse syntymään. Tästä syystä käsien asento on epäsymmetrinen, kuokkamainen. Kumpikin sauva on kallellaan johtavan käden suuntaan ja tukikäsi on selvästi johtavaa kättä alempana ja vartalon etupuolella. Näin voima saadaan ohjattua paremmin johtavan puolen suksen liu’ulle.Työnnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla. Pidä suoliluut ja hartiat koko ajan suunnattuina eteenpäin, ettei sivuttaiskiertoa pääse syntymään. Sivuttaiskierrossa voimantuotolla ei ole selkeää suuntaa ja voimaa menee helposti hukkaan.

Kuokassa hiihtoasennon tulee olla aina hyökkäävä, jotta saat otettua pidemmän askeleen ja säilytettyä painopisteen edessä. Painopisteen ylittäessä suksen korkeimman kohdan suksi lähtee kuin itsestään liukuun. Pidä pakara- ja keskivartalopito koko ajan aktiivisena, jotta saat säilytettyä hyökkäävän asennon myös työnnön lopussa.


Keskity harjoitteessa seuraaviin asioihin: